Fysiotherapie Het Nieuwland | Fysiotherapie in Dieren

TRIGGERPOINTS

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in spieren die aanvoelen als pijnlijke verhardingen of ‘knopen’. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam. Gelukkig is hier wat aan te doen! Wij kunnen u helpen bij behandeling van triggerpoints.
Triggerpoints ontstaan wanneer het zenuwstelsel overactief is en kunnen op hun beurt ook weer het zenuwstelsel actief houden. Deze overactiviteit ontstaat niet alleen door ongunstig gebruik van spieren, maar ook door leefstijl of omgevingsfactoren, zoals een ongezond voedingspatroon of slechte leefomgeving. Andere oorzaken van het ontstaan van triggerpoints kunnen zijn:
  • Overbelasting;
  • Een ongeluk;
  • Onderbelasting zoals gips of een zittend beroep;
  • Ziekten;
  • Stress;
  • De aanwezigheid van andere triggerpoints.

Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn en andere ongemakken op een andere plek dan waar het triggerpoint zit. Bekende voorbeelden zijn regelmatig terugkerende hoofdpijn, nekpijn (met uitstralingspijn in hoofd), schouderpijn (met uitstralingspijn in de schoudergordel en arm) of rugpijn (met uitstralingspijn in been).

Door het uitoefenen van druk op de spierknopen in de spieren, voelt u precies de pijn waar u last van heeft. Op een gegeven moment wordt de uitstralende pijn verminderd, dit gebeurt ongeveer na 20 tot 30 seconden. De spier ontspant zich en komt weer in balans. Dit noemen wij triggerpoint-massage. Soms zitten triggerpoints zo diep dat ze beter met een heel dun naaldje bereikt kunnen worden. Deze vorm van behandeling heet dry needling.

Contact ons

Mocht u vragen hebben of een afspraak willen maken, neem dan gerust contact met ons op. Onze contactgegevens vindt u via de onderstaande button. Graag tot binnenkort!

Met vriendelijke groet,
Sven van Scharrenburg en Suzanne Dofferhoff
Fysiotherapie Het Nieuwland

× Hoe kan ik je helpen?